Het Klein Hoefijzer (let op: open van 10.00-16.00u)

Open van 10.00-16.00u.
Let op: De openstelling van de boerderij betreft alleen de middenhal en het karnhuis de rest is ivm privacy redenen afgesloten.

Deze prachtig gerestaureerde boerderij is al twee eeuwen in het bezit van dezelfde eigenaar. In 1824 werd deze bij Landgoed Duindigt gevoegd. Lange tijd werd de boerderij gepacht door de familie Koot, naar wie de laan waaraan de boerderij ligt ook is genoemd. Na het overlijden van Gerard Koot in 1998 is de boerderij zelf als woonhuis in gebruik en wordt het land los verpacht.

De hofstede Klein Hoefijzer is in oorsprong een van de oudste boerderijen van Wassenaar. De geschiedenis gaat terug tot in de 16e eeuw, toen ene Neel, de weduwe van Jacob Baertszn, de woning in erfhuur had. De hoeve ontleent haar naam aan Pieter Hoefijzer (Hoeffijser), ontvanger-generaal van de Admiraliteit binnen Amsterdam, die in 1635 eigenaar werd. Hij was ook eigenaar van het huis Groot Hoeffijser, het latere huis De Wittenburg.
In 1824 kwam Klein Hoefijzer in bezit van de Haagse bankier en notaris Joachim Jochems, eigenaar van het landgoed Duindigt en de boerderij De Roggewoning. Van circa 1850 tot 1998 was de familie Koot pachter, naar wie de Laan van Koot vernoemd is. Rond 1880 werd de langhuisboerderij na een brand herbouwd.  Het betreft hier een kaasboerderij. Bijzonder zijn de karnmolen en het aangebouwde houten karnhuis uit 1880. De molen werkt weer na  de restauratie uit 2005. Ook het uit 1750 daterende kleine bijhuis is recent (2010) gerestaureerd. Dit werd gebruikt door het personeel van de boer of door de ouders van de boer. 

Boerderij ‘Het klein hoefijzer’ is in ambachtelijk-traditionele bouwtrant neergezet. Het betreft een kleine boerderij met woongedeelte en driebeukige stal en tegen de langsgevel het aangebouwde karnhuis. De Laan van Koot was oorspronkelijk de toegangsweg tot de boerderij, maar is inmiddels ingebed in een villawijk. Aan de andere zijde is de boerderij nog gesitueerd in de weilanden. Naast het hoofdvolume en parallel eraan staat een schuur, die na een brand in ca. 1950 deels is vernieuwd. Het hoofdvolume is nauwelijks gewijzigd. Deze zogeheten langhuisboerderij heeft een rechthoekige plattegrond, en een zogenaamd  wolfsdak (een zadeldak met afgeschuinde vlakken aan de korte zijden) met overstek over langgevels gedekt met rode Hollandse pannen.  Aan de noordoost zijde, waar zich het woongedeelte bevindt, is de boerderij onderkelderd. Tegen de zuidoostelijke langsgevel is een houten karnhuis onder een rietgedekt tentdak.

De boerderij is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de situationele waarde: – vanwege zijn betekenis voor de geschiedenis van de boerderijbouw; – vanwege zijn zorgvuldig vormgegeven uiterlijk; – vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid. De boerderij heeft situationele waarde vanwege ligging in de weilanden, en visuele positie die de boerderij inneemt gezien van af de Wittenburgerweg. De boerderij heeft zeldzaamheidswaarde vanwege de aanwezigheid van een karnhuis.

Bronnen: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Molendatabase.nl, https://www.duindigt.com/landgoed/boerderij-kleinhoefijzer/


Foto Ton Slings, 2012