Korenmolen Windlust

Korenmolen Windlust
Open van 11.00u-17.00u
Opgelet: Vanwege brandveiligheid kunnen bezoekers alleen in beperkte aantallen de molen in en alleen onder begeleiding van de molenaar.

Korenmolen Windlust

Heel bijzonder: een nog werkende korenmolen uit de 17de eeuw in het hart van het dorp. De gemeente Wassenaar onderhoudt haar molen met veel zorg. Vrijwillige molenaars houden de molen werkend en geven u graag nadere uitleg.  Het onderste gedeelte van de huidige molen is uit 1668. Op de achtkanten onderbouw stond oorspronkelijk een houten achtkanten molen gestaan. De ‘Steene Coorn Wint Molen’ stamt uit 1705.  Meer dan anderhalve eeuw – Van 1821 tot 1961 – waren leden van de familie Mansvelt molenaar.

Kom Binnen

Wanneer u de grote toegangsdeur op het westen binnengaat, komt u via een tweetal trappen op de graanzolder.
Hier treft u behalve een grote hoeveelheid onderdelen van andere molens enkele modellen van molentypen aan.
Nog een trap hoger brengt u naar de maalzolder. Hier is de molenaar meestal te vinden. Via een drietal deuren kan hij naar de stelling gaan teneinde de molen op de wind te zetten, een zeiltje voor te leggen, maar vooral ook om het weer in de gaten te houden.
Wanneer het graan gemalen is, stroomt het via de meelgoot op deze zolder in de zakken. Hier boven ligt de steenzolder. Hier vindt het maalproces plaats. Via diverse overbrengingen wordt de draaiende beweging van de wieken overgebracht op de bovenste steen.
Onder deze steen – de loper – ligt de tweede steen – de ligger. Het graan wordt tussen deze stenen vermalen tot meel.

Omdat zich op de zolders hierboven diverse draaiende onderdelen bevinden, zijn deze zolders in verband met de veiligheid niet toegankelijk voor de bezoekers.

Molenaarswoning

Kunstenaarsgroep Wassenaar stelt hun galerie open. De galerie bevindt zich in een deel van de molenaarswoning. Zeker ook een bezoek waard (zie molenaarswoning).

Naast Open Monumentendag is de molen vrijwel iedere zaterdagmiddag geopend en mocht daar belangstelling voor zijn dan kan één van de molenaars uitleg geven over de werkwijze van deze prachtige molen.
Daar komt nog bij dat u in het winkeltje op de maalzolder versgemalen tarwemeel, roggemeel en maismeel kunt kopen.
U bent van harte welkom.