Molenaarswoning, Kunstgroep Wassenaar


Korenmolen Windlust gezien vanaf de Molensloot (nu Gravestraat) naar het Noorden

Molenplein 10a
Open van 11.00u-17.00u
Tentoonstelling Brigitte Wawoe, Genius Loci
https://www.kunstgroepwassenaar.nl/nieuws/191-komende-expositie-genius-loci-magisch-oord-ii

Kunstgroep Wassenaar

Prominente kunstenaars zijn de grondleggers van de Kunstgroep Wassenaar

Na de Tweede Wereldoorlog was ons dorp dé pek voor veel kunstenaars. Op 8 december 1976 richtten zij de Vereniging Wassenaarse Beeldende Kunstenaars op, de huidige Kunstgroep. Belangrijke kunstenaars zoals Paul Schuitema, Paul Citroen en Piet Zwart sloten zich hierbij aan.

Paul Schuitema geniet internationale faam als ontwerper, graficus, fotograaf en filmer. Samen met Paul Zwart wordt hij gezien als vernieuwers die in Nederland voor een nieuw elan zorgden.

Paul Citroen groeide op in Berlijn en ontmoette o.a. de DaDa beweging. Tijdens zijn opleiding aan Het Bauhaus opleiding kreeg hij les van grootmeesters als Kandinsky. In 1927 vestigde hij zich in Wassenaar. Hij is een drijvende kracht achter de Nieuwe Haagse School.

Via galerie Bianca in ’t Klooster kon de Kunstgroep Wassenaar kon in 1999 zijn intrek nemen in de historische korenmolen Windlust.

De Molenwoning

Van oudsher was er sprake van een duidelijke scheiding tussen de molen en de molenaarswoning. De woning is in 1668 gebouwd met toestemming van de baanderheer van Wassenaer en Zuidwijk. Het  bestaat uit delen: het bakhuis en een groot deel van de onderste twee zolders. Daar zijn momenteel een notariskantoor en Kunstgroep Wassenaar gehuisvest. Het notariskantoor is niet open, maar u bent van harte welkom bij de Kunstgroep en in de molen zelf. Zie ook Korenmolen Windlust