Prins Frederiks parkenroute

Zie evenementen en rondleidingen

Prins Frederik der Nederlanden legde in de 19de eeuw een rondweg aan langs zijn negen land- goederen in Wassenaar en Voorschoten. Met deze parkenroute kon hij zijn bezit inspecteren en genieten van de landschappelijke diversiteit, de bijzondere uitzichten. Ook zijn gasten nam hij mee langs de route. Rondom zijn woning de Paauw werd ongetwijfeld veel gewandeld door zowel park de Paauw als Backershagen. Zijn bezittingen zijn na zijn overlijden niet bij elkaar gebleven. Tussen 1890 en 1912 zijn de landgoede- ren in delen verkocht. Met als gevolg dat een deel van de route niet meer als zodanig herken- baar is. Toch zijn grote delen van de route nog aanwezig. Met een gids zijn delen van de route per koets of te voet te verkennen.

Activiteiten in het kader van het project Ontdek prins Frederiks parkenroute!:

Backershagen
Wandeling  vanaf de toegangsbrug bij de vijver/ ijsbaan, hoek Papegaaienlaan/ Backershagenlaan . 

Park de Paauw
“Sketching in the park” , een workshop tekenen/ schilderen (gratis) om 10 uur en 14 uurvoor jong en oud rond de mooiste plekjes in het park en de tuin van Prins Frederik en prinses Louise ; aanmelden gewenst via parkenrouteprinsfrederik@gmail.com 

De Horsten
Wandeling met gids, start bij de ingang aan de Papelaan, tijdstip 10.30 en 14 uur, aanmelden via parkenrouteprinsfrederik@gmail.com . Let op! wandelaars hebben een geldig toegangskaartje nodig voor de Horsten.

Toegangskaarten zijn sinds mei van dit jaar alleen nog ‘on line’ te verkrijgen en te betalen via de site < www.landgoederendehorsten.nl >   Bij de oude kassa is een QR-code af te lezen waarmee de bezoeker met een smartphone direct op deze site kan komen.

 
Koetsrittenlangs delen van de parken route van Prins Frederik
Opstapplek bij de vijver/ ijsbaan op de hoek Papegaaienlaan en de Backershagelaan.  Buitenplaats Backershagen zal worden verkend,  In de koets zal worden uitgelegd  welke bijzondere punten in de parkenroute nog herkenbaar zijn. Aanmelden is wenselijk via parkenrouteprinsfrederik@gmail.com, U kunt zich aanmelden voor ritten om 10.30 uur, 11.30 uur, 12.30 uur en 13.30 uur voor een rit van ca half uur/ driekwartier. 

Tekst voor op de website van OMD/ gemeente/ etc

Ontdek Frederiks parkenroute
Prins Frederik der Nederlanden, zoon van koning Willem I, legde in de 19deeeuw een parkenroute aan over zijn uitgestrekte bezittingen in Voorschoten en Wassenaar. Hij kon daarmee zijn bezit inspecteren maar ook genieten van de landschappelijke diversiteit, de vele bijzondere uitzichten en “plekken van plezier”, die hij heeft laten aanleggen. Ook zijn gasten nam hij mee langs de route. In de nabijheid van zijn woning op de Paauw zal er ook zeker veelvuldig zijn gewandeld over zowel de Paauw als het naastgelegen Backershagen. Als gevolg van versnippering na zijn overlijden is een deel van de route niet meer als zodanig herkenbaar. Toch zijn grote delen van de route nog aanwezig. De gemeente Wassenaar en Voorschoten hebben deze route weer in kaart gebracht. 

Tijdens Open Monumentendag  is het mogelijk met een gids delen van de route per koets of te voet te verkennen. Wildrust, waar Dunea nu een nieuw natuurgebied heeft gecreëerd, was vroeger een hertenkamp, langs de Schouwweg zijn nog verschillende onderdelen herkenbaar. Ook is het mogelijk deel te nemen aan een van de schilder- of teken workshops in het park van De Paauw. Schilder of teken samen met een docente die haar atelier in het park heeft, de mooiste plekjes waar prins Frederik en echtgenote prinses Louise genoten van het buitenleven. 
Verzamelplek voor koets of wandeling zal op de website van OMD worden gepubliceerd evenals het mailadres waar u zich kunt aanmelden. 
Natuurlijk kan je zelf op avontuur gaan en de route verkennen. Zie https://parkenrouteprinsfrederik.nl/ . 

Wilt u meer weten over activiteiten op 14 september Open Monumentendag,  zie ook de website van OpenMonumentenDag.nl ,  https://wassenaarsemonumenten.nl/evenementen-2019/  enhttps://www.oudgroenenleefbaarvoorschoten.nl/