Community Center Deileroord

In 1951 the Church Guardianship of the Dutch German Reformed Congregation gave architect J.W. Block the assignment to design a neighborhood building. In the same period, Blok designed the neighboring Den Deijl primary school. The Deijleroord neighborhood center with the adjacent school complex on Hofcampweg 3 and Middelweg 31a / 33 forms the socio-cultural center of Deijleroord.

At first glance the building looks sober and efficient, but is carefully detailed in its Traditionalist style. This is typical of the Reconstruction period. The original steel windows have been partially replaced by wooden windows with double glazing, but the original windows have been retained in the main room. Some improvements were made in the 1980s to improve accessibility for the disabled, including a ramp at the entrance. Internally, the pulpit has been removed in the main room and a bar and kitchen have been built in the small room. In addition, the organ gallery is closed.

The area was originally entirely used for agricultural purposes. In 1923, J. Mutters drew up an urban development plan for the development of the area, which was adopted in 1926 but was then largely not implemented. His plan included the route of the tram route from The Hague to Leiden and the Lus, the turning loop for the tram. The tram track was laid to the east of the Middelweg. Only in 1937 did W.M. Dudok a modified version of the Mutters plan. In this plan, the existing route of the Middelweg changed: the Middelweg was pulled straight on to the Clematislaan and the main route was formed by the Deijlerweg, which followed the route of the tram track. This made the Middelweg the main route of the secondary route. The urban development of Deijleroord largely came about before the Second World War.

The pre-war buildings in the western, southern, southeastern and northeastern part of Hofcamp (around Van Zuylen van Nijeveltstraat / Deijlerweg), but also the Reconstruction architecture within those territories (such as Deijlerweg 10-26 from 1951) has great homogeneity. The buildings mainly consist of terraced houses of two storeys with a roof (often saddle roof) parallel to the street. They are ground-level homes with front and back gardens. Opposite the neighborhood center, along the Fabritiuslaan, is a double green area with a pond. This water is a remnant of an old waterway ditch. This waterway ditch was connected to an extension of the Havenkanaal east of the Zijlwetering. The Middelweg and Deijleroord farms were connected to the Zijlwatering via this waterway ditch.

Architectural description

The L-shaped neighborhood building consists of a main volume designed as a hall church with high ascending work and a gable roof, and a lower wing perpendicular to it, consisting of a single storey with gable roof. This wing has uneven height of facades and therefore also uneven roof shields. The main volume is chamfered at the front end, with columns arranged at the corners. At the rear end there is a low ancillary space with lectern roof. A wall with a gate is situated there, which touches high on the main volume and pivots towards the gate. Both saddle roofs have a slight roof slope and are covered with braised, again improved Dutch tiles. The overhang of the roofs rests on composite, wooden gutter blocks. There is a brick bell chair on the roof ridge. The standing, elongated windows of the main hall have been arched and have artificial stone frames and steel windows. The main entrance on Hofcampweg is slightly back and consists of an arched double wooden door.

Due to its cultural-historical, architectural-historical and ensemble value, the building is of general interest to the municipality of Wassenaar & nbsp; among other things as an expression of and as a reminder of the development history of Wassenaar and the history of the Deijleroord district in particular and as & nbsp; almost entirely intact example of a neighborhood center in the form of a hall church and in a Traditionalist style that is typical of the Reconstruction period.

In addition to the Deijlerhuis, a neighborhood garden has been developed by the neighborhood itself. This initiative recently won the Groene Paauw. A prize for an initiative where residents themselves take care of the greenery in the neighborhood.