Dorps Europa

 • Author: admin
 • Aangemaakt: 20 februari 2017
 • Bijgwerkt: 5 augustus 2018
 • Distance Instructions
 • Afstand 2698 m
 • Tijd 33 min
 • Snelheid 5 km/h
 • Min hoogte 0 m
 • Piek 0 m
 • Klim 0 m
 • Afdaling 0 m
Deze route leidt door het centrum van Wassenaar. Met deze kaart op uw smartphone kunt u de route zelf lopen, maar u kunt zich ook inschrijven voor een route onder begeleiding van een gids.

 
Reset

1. Neyenburg

Hoogte: 0 m
Address: Schoolstraat 27
Huize Neyenburgh nummer 27 dateert uit 1885. Daarvoor stond op deze plek een huis met een voorplein stond. Waarschijnlijk was het toen een boerderij.
Reset

2. Kleuterschool

Hoogte: 0 m
Address: Schoolstraat 5
Op nummer 5 is de voormalige kleuterschool, de Kleynkinderschool. Deze dateert uit 1746, zoals de steen in de voorgevel aangeeft.
Reset

3. Pastorie

Hoogte: 0 m
Address: Schoolstraat 2
De oude Pastorie op nummer 2 is al sinds 1612 als zodanig in gebruik. Op dit moment woont er de predikant van de Dorpskerk.
Reset

4. Onderwijzerswoning

Hoogte: 0 m
Address: Berkheidestraat 10
Op nummer 10 staat de voormalige onderwijswoning.Het jaartal, 26 sept. 1904, staat in de rozet in de topgevel en op gevelsteen links van de entree.
Reset

5. Rietschuur

Hoogte: 0 m
Address: Berkheidestraat
Nabij de splitsing Kerkhoflaan staat een schilderachtig complex dorpswoningen. Het houten gebouwtje aan de splitsing heet sinds kort 'De Rietschuur', de overige bebouwing is naamloos.
Reset

6. Duinrell

Hoogte: 0 m
Address: Duinrellweg
In de 17e eeuw stonden op het latere landgoed Duinrell twee boerderijen met landerijen er omheen. Het Huis ter Duyn en Oud Duinrell. Waarschijnlijk was het vanaf 1644 een buitenplaats. In 1681 werd een buitenhuis gebouwd. Toen omgeven door sterrenbossen en beukenbos met een padenstelsel. In 1935 werd het particuliere landgoed tegen betaling openbaar. Vanaf begin jaren ’60 is het een attractiepark. Het oude landhuis bestaat niet meer.
Reset

7. School

Hoogte: 0 m
Address: Duinrellweg
Hoek Duinrellweg en Plein. Pand 0p de hoek was vroeger een school. Daartegenover op nummer 10 was het voormalige postkantoor. De kleine pandjes waren vroeger waarschijnlijk riet gedekte boerderijen.
Reset

8. Plein

Hoogte: 0 m
Address: Plein
De geschiedenis van de Wassenaarse burgerij begint bij het Plein en de straten daaromheen. Een deel van het dorp dat u het beste lopend kunt afleggen. Gelegen op een strandwal is het de oorspronkelijke kern van ons dorp, waar al in de 6e eeuw sporen van bewoning zijn gevonden. Baljuwhuis Het Baljuwhuis dateert van rond 1742. Achter het huis ligt een ruime tuin met een 18e-eeuws slingerbos, eikenlanen, beukenhagen, een moestuin en een boomgaard. De tuinmuren dateren uit 1730. Het is het huis waar vroeger de baljuws en burgemeesters woonden. Dorpskerk De Dorpskerk aan het Plein is een ijkpunt in Wassenaar. De rondboogingang en de blokken tufsteen in de noordgevel zijn nog de resten van een 11e-eeuwse Romaanse kerk. De dakloze koorruïne is een gevolg van het dreigende Beleg van Leiden in 1573. Daarbij werd het dak van de kerk afgehaald, zodat de Spanjaarden zich daar niet konden verschansen. In tegenstelling tot het schip werd het koor nooit hersteld. Al rondlopend ziet u het 18e-eeuwse Baljuwhuis, een voormalig postkantoor (nummer 10) en natuurlijk het oudste monument van ons dorp: de Dorpskerk.
Reset

9. Gang

Hoogte: 0 m
Address: Gang
De Gang (oorspronkelijk genaamd Weststraat) was een belangrijke, middeleeuwse ontsluitingsweg van het Plein. De Gang liep van de kerk/het Plein naar het Kloosterland, waar de abdij van Rijnland stond. Met de bouw van het Baljuwhuis werd de toegang verlegd en versmald en kreeg de Weststraat de naam Gang. Er was altijd veel bedrijvigheid in de Gang. Op nummer 10 staat de eikenhouten schuur. De oorsprong van deze schuur is onbekend. Hij staat al sinds mensenheugenis aan de Gang en werd in 1993 gerestaureerd.
Reset

10. Raadhuis

Hoogte: 0 m
Address: Langstraat 23
Het voormalige oude raadhuis op nummer 23-27 dateert uit 1872. Het was de opvolger van een kleiner raadhuis dat stond op de hoek van het Plein en de Berkheistraat.
Reset

11. Grutterij

Hoogte: 0 m
Address: Langstraat 29
De Oude Grutterij (Haasnoot Interieurs) dateert in hoofdzaak uit 1752. In dat jaar werd het gebouw ingericht als grutterij. In een grutterij werden boekweitkorrels van hun schilletjes ontdaan en gebroken tot schone grutjes of vermalen tot gruttenmeel
Reset

12. Korenmolen Windlust

Hoogte: 0 m
Address: Molenplen 10
(10) Korenmolen Windlust Dit is van oudsher de molen waar Wassenaarders hun graan lieten malen. Vrijwilligers zorgen ervoor dat de molen nog steeds in gebruik is. Het onderste gedeelte van de huidige molen is uit 1668. De ‘Steene Coorn Wint Molen’ stamt uit 1705. Vanaf 1821 tot 1961 waren leden van de familie Mansvelt molenaar op deze graanmolen. (10a) Molenaarswoning Sinds 1999 huist in een deel van de molenwoning Kunstgroep Wassenaar. Opgericht in 1976 als Vereniging Wassenaarse Beeldende Kunstenaars kent zij in haar geschiedenis prominente leden, zoals Paul Schuitema, Paul Citroen en Piet Zwart. Met haar wisselende tentoonstellingen biedt de groep een podium aan het actieve kunstenaarsleven in Wassenaar

Eén antwoord op “Dorps Europa”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.