Landelijk Europa

 • Author: Rogier Egmond
 • Aangemaakt: 21 januari 2017
 • Bijgwerkt: 5 augustus 2018
 • Distance Instructions
 • Afstand 10 km
 • Tijd 33 min
 • Snelheid 18 km/h
 • Min hoogte 0 m
 • Piek 0 m
 • Klim 0 m
 • Afdaling 0 m
Dit jaar, in het kader van het thema "in Europa" kunnen we u ook aanbieden een frisse neus te halen met een fietstocht langs historische boerderijen in de omgeving. Een heerlijke fietstocht langs de velden van weleer, en je voor te stellen hoe het was hier te leven.
Meer achtergrondinformatie kunt u vinden op:

www.anv-santvoorde.nl
Reset

1. Boerderij Ruigrok

Hoogte: 0 m
Address: Oostdorperweg 201
Boerderij Ruigrok: via de lange oprijlaan komt u bij het karakteristieke huis, met aan de voorzijde een aantal oude (hoogstam) fruitbomen en de historisch waardevolle perenboom. De brandsporen in de achtergevel zijn vermoedelijk het gevolg van de plundertochten van Maarten van Rossum in 1528.Boerderij Ruigrok: via de lange oprijlaan komt u bij het karakteristieke huis, met aan de voorzijde een aantal oude (hoogstam) fruitbomen en de historisch waardevolle perenboom. De brandsporen in de achtergevel zijn vermoedelijk het gevolg van de plundertochten van Maarten van Rossum in 1528. Naast de openstelling van de boerderij bieden de bewoners ook koffie, thee en cake aan onder hun gezellige glazen veranda. Voor de kinderen is er een 'kabouterwoudje'.
Reset

2. Boerderij Zuidhof

Hoogte: 0 m
Address: Rijksstraatweg 269
De boerderij is nog volop in bedrijf. In de 17e eeuw fungeerde het vermoedelijk als een buitenverblijf. Een plek waar de adel en gegoede burgerij in de zomer naar toe trok als de stad te warm werd. Een bewoner had ooit het recht om zwanen te houden. Deze siervogel was, net als de pauw, zeer geliefd en het recht deze te houden was van oudsher voorbehouden aan de adel.
Reset

3. Kerkewoning

Hoogte: 0 m
Address: Het Kerkehout 103
Aan het eind van de straat Het Kerkehout ligt de eeuwenoude boerderij Kerkewoning. De boerderij wordt voor het eerst vermeld in 1493. Hier is nog goed te zien hoe van oudsher de inrichting van een boerenerf eruit zag. Buiten staat nog het boenhok met een waterfornuis, waar vroeger gewassen werd (1870). Ook de hooischuur uit ongeveer 1850 en de erfafscheiding van vlechthout ontbreken niet. Verder is er nog een kelder uit omstreeks 1530 of nog ouder, een koelbak met een waterpomp uit 1816 en de bakoven uit 1760.
Reset

4. Landgoederenroute

Hoogte: 0 m
Address: Landgoederenroute
Wanneer u fiets naar Kerkewoning kunt u kiezen voor de route door de Paauw en Backershagen, bekend als de landgoederenroute. Vroeger uitgestrekte landgoederen. Landgoed Backershagen is in 1911, na de dood van prinses Marie van Wied, dochter van prins Frederik, verkaveld. Het deel tussen de Rijksstraatweg en Zijlwatering, waar ook villa Meyland en De Wiltzangk zich bevinden, werd verdeeld in zes kavels. Alle zes de kavels werden alle bewoond door Rotterdamse zakenlieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.