Prinselijk Europa

 • Author: Rogier Egmond
 • Aangemaakt: 21 maart 2017
 • Bijgwerkt: 6 september 2018
 • Distance Instructions
 • Afstand 16 km
 • Tijd 58 min
 • Snelheid 17 km/h
 • Min hoogte 0 m
 • Piek 0 m
 • Klim 0 m
 • Afdaling 0 m
Deze fietsroute neemt u mee langs een aantal prachtige buitenplaatsen, die werden aangelegd door rijke stedelingen die de vaak stinkende stad in warme zomers wilden ontvluchten en de lucht en ruimte zochten van het platteland. Veel van de buitenplaatsen vinden hun oorsprong al in de 17e eeuw en ontstonden vaak bij boerderijen of op restanten van middeleeuwse kastelen.

Na de Tweede Wereldoorlog werden een aantal landhuizen verkocht aan andere landen en daar resideren nu ambassadeurs. Dit is het geval bij Meyland (India) en De Wiltzangk (Iran). Beide zijn gelegen op wat ooit het uitgestrekte landgoed Backershagen was maar wat in 1911 werd verkaveld. Het deel tussen de Rijkstraatweg en Zijlwatering, waar ook Meyland en De Wiltzank zich bevinden, werd verdeeld in zes kavels, die alle werden bewoond door Rotterdamse zakenlieden.
Reset

1. Bunkercomplex

Hoogte: 0 m
Address: van der Doeslaan 3
Een ander type buitenlui zijn de nazi’s die in 1942 een bunkercomplex bouwden op het oude landgoed Rijksdorp. Het maakte deel uit van de Duitse Atlantikwall. Tijdens de Koude Oorlog had het Nederlandse leger hier een communicatiecentrum.
Reset

2. Groot Haesebroek

Hoogte: 0 m
Address: Groot haesebroekseweg 44
Het uitgestrekte landgoed Groot Haesebroek, dat al in de 14de eeuw wordt genoemd, werd rond 1900 opgesplitst: een deel was voor villabouw bestemd; een ander bleef als Groot Haesebroek bestaan. Hier betrok de familie Kröller-Müller in 1916 het landhuis. Zij vervingen het in 1928 door een huis ontworpen door de Belg Henry van de Velde. Enige jaren later verkochten zij de buitenplaats en vertrokken naar Otterlo. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het huis geconfisqueerd van de Joodse eigenaar Daniel Wolf door de Duitse General der Flieger Friedrich Christiansen, die er zelf ging wonen. Sinds 1949 is het de residentie van de ambassadeur van Canada.
Reset

3. Kievietkerk

Hoogte: 0 m
Address: Oranjelaan 2
De kerk is op 24 september 1925 officieel in gebruik genomen. Er werd door “N.V. Maatschappij Kievietspark”, een stuk grond ter beschikking gesteld voor de bouw van een kerk. Er waren nog wel bezwaren. Wanneer namelijk de tram tussen Leiden en Den Haag zou gaan rijden, konden de mensen best naar de reeds bestaande kerken. In 1958 werd de kerk grondig verbouwd. De veel te donkere kerk werd een stuk lichter en het orgel kwam boven de hoofdingang te staan. Ook werden de nieuwe preekstoel, de liturgische tafel en het doopvont in 1958 in gebruik genomen.
Reset

4. Wilhelminaplantsoen

Hoogte: 0 m
Address: Wilhelminaplein
Het Wilhelminaplantsoen vormt het hart van de wijk De Kieviet. Het plantsoen is rond 1923 aangelegd. Het kreeg rond 1931 haar huidige vorm, die aansluit bij de toen populaire architectonische tuinstijl. De structuur en de detaillering van het plantsoen is nu vervaagd, maar er zijn vergevorderde plannen het weer in oude glorie te herstellen. Ieder heel uur lichten de buurtbewoners deze plannen graag aan u toe.
Reset

5. Klein Haesebroek

Hoogte: 0 m
Address: Schouwweg 106
Strategisch op de hoek van de Stoeplaan en de Schouwweg werd Klein Haesebroek rond 1910 als een van de eerste villa’s in het nieuwe villapark Groot Haesebroek. De architect Wouters ging er destjds zelf wonen en gebruikte het als visitekaartje voor de nieuwkomers in het park. Met zijn Engelse landhuisstijl, gecombineerd met een oud-Hollands interieur, was dit precies wat de mensen toen aantrok. Het is nu de ambassadeurswoning van Peru.
Reset

6. De Goede Herder Kerk

Hoogte: 0 m
Address: Stoeplaan 4
In 1923 werd parochie ‘De Goede Herder’ opgericht om de katholieken in de nieuwe villawijken Park De Kieviet en Park oud Wassenaar te kunnen bedienen. Een stuk grond werd aangekocht. Daarop werd De Goede Herder Kerk gebouwd. De kerk maakt deel uit van een katholiek complex, met onder meer een school, een kosterswoning en een begraafplaats. Ook de historische boerderij ‘De Driesprong’ hoort bij het stuk grond. De stal daarvan diende van 1923 tot 1932 als noodkerk.
Reset

7. St Willibrorduskerk

Hoogte: 0 m
Address: Kerkstraat 77
Deze katholieke kerk die van 1903 tot 1905 werd gebouwd om de groeiende Wassenaarse bevolking te kunnen bedienen. Het verving een kleine, oudere kerk uit 1724 die stond op de plaats van de Warenar. Voor de kerk staat een Heilig Hartbeeld uit 1926.
Reset

8. Jozefkerk

Hoogte: 0 m
Address: Parklaan 28
De st Jozef kerk was ooit een houten noodkerk. pastorie was de eerste villa aan de Deijlerweg naast de kerk. Er was een kleine kern van woningen rondom de oude tramremise tussen landerijen en bollenvelden. Deijleroord was een apart deel van Wassenaar. In 1960/1961 werd de nieuwe kerk gebouwd aan de parklaan, voor het groeiend aantal bewoners, aan het park.
Reset

9. Raadhuis de Paauw

Hoogte: 0 m
Address: Raadhuislaan 22
Raadhuis De Paauw is ontstaan vanuit een 16e-eeuwse hofstede. Prins Frederik der Nederlanden verkoos het in 1838 als zijn buitenverblijf. De plek was toen een buitenplaats met een fraai park. Naast landhuis De Paauw ligt een prachtige, besloten, rozentuin. Oorspronkelijk werd deze tuin de Princessetuin genoemd. Een bezoek aan de tuin, het prieel en de aanleg van de vijver is zeer de moeite waard.
Reset

10. Villa Meyland

Hoogte: 0 m
Address: Backershagenlaan 19
Het terrein van Meyland behoorde voor 1911 tot het uitgestrekte landgoed Backershagen. De Rotterdamse koopman Frits Weise kocht een groot deel en liet daarop de villa’s Meyland en De Wiltzangk bouwen. Meyland, in engelse landhuisstijl, stamt uit 1912. Weise hield enorm van planten en kweken en liet ook een moestuin, bloemkassen en een boomgaard aanleggen. Bij het huis zelf kwam een strak geometrische tuin in de architectonische tuinstijl van tuinarchitect Dirk Tersteeg. Meyland is nu de ambassadeurswoning van India.
Reset

11. Wiltzangk

Hoogte: 0 m
Address: Rust en Vreugdlaan 5
De Wiltzangk is gebouwd in 1915, in opdracht van Frits Weise die ook Villa Meyland liet bouwen. Weise verkocht het huis in 1922 aan Unilever-oprichter Sam van den Bergh. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het landgoed geconfisqueerd door generaal Christiansen. Hij gebruikte het als logeeradres voor gasten uit de Nazi-top, zoals Hermann Goering. Nu is het de residentie van de Iraanse ambassadeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.