Genomineerden monumentenprijs 2017

Na afloop van Open Monumentendag op 9 september reikt de gemeente voor de derde keer de Wassenaarse Monumentenprijs uit. De Werkgroep Wassenaarse Monumenten Prijs heeft de voordrachten verzameld. Hieruit wordt één winnaar geselecteerd. De winnaar krijgt een oorkonde en een boekje waarin alle genomineerden staan beschreven met de historische informatie over de panden. De uitreiking vindt plaats 17.45u tijdens de afsluitende borrel van Open Monumentendag 2017 in de Koorruïne van de Dorpskerk. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Stuurt u dan een mail met uw gegevens naar info@wassenaarsemonumenten.nl.

Dit jaar zijn er drie categorieën: duurzaam monumentaal onderhoud; restauratie en publieksbereik. In elke categorie is één initiatief of een goede instandhouding genomineerd.

De genomineerden voor de Wassenaarse Monumentenprijs zijn:

Categorie 1: Duurzaam Monumentaal onderhoud

Plein 10

Dit gemeentelijk monument werd in 1883 gebouwd als postkantoor met bovenwoning. In 1918 werd het verbouwd tot woonhuis. Het pand is klassiek ingedeeld, maar ontleent details, zoals de manier waarop de deur is gedetailleerd, aan de renaissance. Bij de verbouwing in 1918 werd de ingang verplaatst van uiterst links naar de huidige plaats. Intern werd achter de entree een gang gecreëerd met linksvoor een spreekkamer en linksachter een keuken. Het trappenhuis bleef ongewijzigd. De kantoren werden verbouwd tot kamer en suite, rechts van de gang. De bestellerskamer (linksachter) werd keuken. Op de verdieping, alwaar zich de woning bevond, werd de keuken vervangen door een slaapkamer. Op de bestaande en nieuwe toestandstekening is te zien dat er rechtsachter een serre was, die bij de verbouwing gehandhaafd werd. Linksachter werd een trap met portaal, die toegang gaf tot de bovenwoning, verwijderd. Sinds 1918 is het pand, zowel buiten- als binnenzijde- vrijwel ongewijzigd. Een volledige omschrijving van dit pand vindt u hier.

Categorie 2: Restauratie

Stoeplaan 1

Dit landhuis met bijbehorende garage zijn met elkaar verbonden door middel van een tuinmuur. Het is gebouwd in opdracht van de Leidse oud-burgemeester N.C. de Gijselaar in ‘Um 1800-stijl’ naar ontwerp van de architect E. Caron. Het pand en de daarbij behorende garage kwamen in 1927 gereed, waarna in 1937 een serre werd aangebouwd. Het huis maakt deel uit van het villapark Oud Wassenaar, dat vanaf 1904 in kavels werd verkocht. Rondom het huis ligt een eenvoudige tuin met volwassen bomen, deels omgeven door een haag. Het terrein is toegankelijk via een smeedijzeren hek aan de zijde van de Stoeplaan. Stoeplaan 1 is een rijksmonument en is van algemeen belang als voorbeeld van een landhuis dat als onderdeel van het villapark Oud Wassenaar aan het begin van de 20e tot stand kwam. Als kenmerkend voorbeeld van een landhuis gebouwd in Um 1800-stijl. En wegens de plaats in het oeuvre van de architect E. Caron. Voor meer informatie klikt u hier.

 

Categorie 3: Publieksbereik

Peter ten Arve en Leo Derks:  Herman Willem van Lindonk, leven en werk

Na de verkaveling van de grote landgoederen aan het begin van de vorige eeuw ligt er veel werk in Wassenaar voor bekende en jonge architecten voor het bouwen van talrijke villa’s. Een aantal van deze architecten vestigt zich in het lommerrijke dorp bij de zee. Architect Herman van Lindonk is een van hen. Hij vestigt zich in Wassenaar in 1920 en woont er bijna 65 jaar, tot hij in 1984 op 90-jarige leeftijd overlijdt. Hij is meer dan 50 jaar als architect actief en heeft een omvangrijk oeuvre nagelaten. Zo groot dat hij tot de voornaamste bouwers van vrijstaande en dubbele landhuizen in Wassenaar kan worden gerekend. De hier genomineerde, rijk geïllustreerde publicatie haalt deze bijna vergeten architect weer voor het voetlicht. Met als mooie bijvangst een overzicht van de geschiedenis en ontwikkeling van Wassenaar, en veel gegevens over winkels, bedrijven en personen. Meer informatie over dit boek vindt u hier.

Eén antwoord op “Genomineerden monumentenprijs 2017”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.